Forskere i Japan forsøger i disse år at sparke liv i tidligere forsøg på at "genoplive" det ældgamle uddøde dyr.
Tidligere bestræbelser på at genoprette cellekerner fra hud og muskelvæv fra fundne mammutrester fra den frosne jord i Sibirien er altid stødt på problemer, fordi resterne var ødelagt på grund af den ekstremme kulde.
Kæmpe skal genoplives
Men ved hjælp af en teknik udviklet i 2008 af japanske Teruhiko Wakayama universitet er der måske mulighed for, at en mammut kan blive genfødt.
En mammut er en nu uddød meget stor elefantart, som levede i Nordeuropa, Asien og Amerika frem til sidste istid. En race af mindre mammutter overlevede, indtil den blev udryddet af mennesket.
Der er fundet knogler af dem utallige steder, blandt andet i Danmark, og i 1900 blev en hel mammut gravet op fra den frosne jord i Beresovka i Sibirien.
Teruhiko Wakayama klonede med succes en mus med cellerne fra en anden mus, der havde været nedfrosset i 16 år.
Elefant som rugemor
Og når det kan lade sig gøre, bør det i teorien også være muligt at genoplive 5.000 år gamle nedfrosne mammutter, fremfører Akira Iritani, professor ved universitetet i Kyoto.
"Nu da vi kan overkomme de tekniske problemer er alt som vi har brug for brugbart blødt væv fra en frossen mammut," siger han til The Daily Telegraph.
Hvis brugbart materiale findes, kan særlige cellekerner indsættes i ægceller fra en afrikansk elefant, som kan påtage sig rollen som rugemor for en mammut.
Akira Iritani siger, at der vil gå to år, før en elefant kan befrugtes på denne måde. Befrugtningen efterfølges af en drægtighedsperiode på 600 dage.
Professoren har allerede planlagt en rejse til Sibirien til sommer i eftersøgningen af mammutrester i permafrosten, som er den del af jordoverfladen, der i mere end to år vedvarende har haft temperaturer lavere end frysepunktet.
På mission i Rusland
Nedfrosne rester af hud eller væv til forsøget behøver kun at være større ca. 3 kvadratcentimeter stort, før det kan bruges.
Hvis eftersøgningen bliver resultatløs, vil den japanske professor venligst anmode de russiske myndigheder om at få udleveret allerede fundne mammutrester.
"Succesraten i kloningen af kvæg var lav indtil for nylig, men ligger nu på omkring 30 procent. Jeg tror, at vi har en rimelig chance for succes, og en sund mammut kan blive født indenfor fire eller fem år," lyder det optimistisk fra Akira Iritani.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar