31 maj 2025

Nemt grovbrød (1 stort brød eller 2 mindre)

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunkent vand
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk honning eller sukker
  • 2 spsk olie (f.eks. raps- eller olivenolie)
  • 150 g havregryn eller knækkede kerner (f.eks. rug, hvede eller byg)
  • 150 g groft mel (f.eks. rugmel eller grahamsmel)
  • Ca. 500 g hvedemel (alm. eller fuldkorn)



Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål.
  2. Tilsæt salt, honning/sukker og olie – rør rundt.
  3. Tilsæt havregryn eller knækkede kerner og groft mel.
  4. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, til dejen er fast, men stadig let klistret.
  5. Ælt dejen godt – gerne 5-10 minutter.
  6. Dæk skålen til, og lad dejen hæve i 1-1½ time et lunt sted.
  7. Form dejen til et stort brød eller to mindre, og læg dem i smurte forme eller på bagepapir.
  8. Lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
  9. Tænd ovnen på 200 °C (alm. ovn).
  10. Bag brødet i ca. 35-40 minutter (lidt mindre hvis du laver to mindre brød).
  11. Brødet er færdigt, når det lyder hult, når du banker på bunden.

Tip:

Du kan variere med solsikkekerner, hørfrø, chiafrø eller revet gulerod for ekstra smag og fugt.


Vil du have en opskrift uden gær, med surdej, eller måske helt uden hvedemel?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Nemt grovbrød (1 stort brød eller 2 mindre)

Ingredienser 25 g gær 5 dl lunkent vand 2 tsk salt 1 spsk honning eller sukker 2 spsk olie (f.eks. raps- eller olivenolie) 150 g havr...