31 maj 2025

Nemt grovbrød (1 stort brød eller 2 mindre)

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunkent vand
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk honning eller sukker
  • 2 spsk olie (f.eks. raps- eller olivenolie)
  • 150 g havregryn eller knækkede kerner (f.eks. rug, hvede eller byg)
  • 150 g groft mel (f.eks. rugmel eller grahamsmel)
  • Ca. 500 g hvedemel (alm. eller fuldkorn)



Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål.
  2. Tilsæt salt, honning/sukker og olie – rør rundt.
  3. Tilsæt havregryn eller knækkede kerner og groft mel.
  4. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, til dejen er fast, men stadig let klistret.
  5. Ælt dejen godt – gerne 5-10 minutter.
  6. Dæk skålen til, og lad dejen hæve i 1-1½ time et lunt sted.
  7. Form dejen til et stort brød eller to mindre, og læg dem i smurte forme eller på bagepapir.
  8. Lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
  9. Tænd ovnen på 200 °C (alm. ovn).
  10. Bag brødet i ca. 35-40 minutter (lidt mindre hvis du laver to mindre brød).
  11. Brødet er færdigt, når det lyder hult, når du banker på bunden.

Tip:

Du kan variere med solsikkekerner, hørfrø, chiafrø eller revet gulerod for ekstra smag og fugt.


Vil du have en opskrift uden gær, med surdej, eller måske helt uden hvedemel?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Is Love Fading for the Sussexes? Harry and Meghan’s Relationship Under Scrutiny

Is Love Fading for the Sussexes? For years, Prince Harry and Meghan Markle have been the couple who stood united through thick and thin—defy...