Ingredienser
- 25 g gær
- 5 dl lunkent vand
- 2 tsk salt
- 1 spsk honning eller sukker
- 2 spsk olie (f.eks. raps- eller olivenolie)
- 150 g havregryn eller knækkede kerner (f.eks. rug, hvede eller byg)
- 150 g groft mel (f.eks. rugmel eller grahamsmel)
- Ca. 500 g hvedemel (alm. eller fuldkorn)
Sådan gør du:
- Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål.
- Tilsæt salt, honning/sukker og olie – rør rundt.
- Tilsæt havregryn eller knækkede kerner og groft mel.
- Rør hvedemelet i lidt ad gangen, til dejen er fast, men stadig let klistret.
- Ælt dejen godt – gerne 5-10 minutter.
- Dæk skålen til, og lad dejen hæve i 1-1½ time et lunt sted.
- Form dejen til et stort brød eller to mindre, og læg dem i smurte forme eller på bagepapir.
- Lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
- Tænd ovnen på 200 °C (alm. ovn).
- Bag brødet i ca. 35-40 minutter (lidt mindre hvis du laver to mindre brød).
- Brødet er færdigt, når det lyder hult, når du banker på bunden.
Tip:
Du kan variere med solsikkekerner, hørfrø, chiafrø eller revet gulerod for ekstra smag og fugt.
Vil du have en opskrift uden gær, med surdej, eller måske helt uden hvedemel?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar