09 maj 2011

Raw food er usundt på den lange bane

Raw food er mad, der bliver tilberedt uden brug ovn, gryder og pander. Og den rå kost er moderne – især blandt dem, der går meget op i at spise sundt.

Men faktisk er det ikke særlig sundt at holde sig til en kostplan alene med mad, der ikke har været op over 42 grader, som er retningslinjen for raw food. 

Vitaminer kommer med varmebehandling
– Der er mange vitaminer og mineraler, som vi ikke kan optage, hvis ikke maden har været varmebehandlet. Selvfølgelig går der også både vitaminer og mineraler tabt ved opvarmning, så derfor er det bedst at sørge for at få både rå og tilberedte grøntsager, siger chefdiætist Lisa Bolting fra Slankedoktor til alive.dk.

For lidt proteiner
Men det er ikke kun mineraler og vitaminer man højst sandsynligt får for lidt af, hvis man holder sig til raw food. For ligesom for vegetarer er det svært for raw food-spisere at få nok proteiner. 

–Man spiser hverken mælkeprodukter – som jo alle har været opvarmet – eller meget kød, da det jo skal spises råt. I stedet skal man som raw food-spiser sikre sig sine proteiner igennem kikærter, bønner og kornprodukter, men de skal jo igen så spises uden at have været varmet op, siger Lisa Bolting, der vurderer at raw food-spisere kun får nok protein, hvis de er yderst opmærksomme på det. 

Sværere at tabe sig
Og netop problemet med få proteiner i kosten betyder, at raw food er langt fra ideel for mennesker, der gerne vil tabe sig. 

– Det er velkendt, at proteiner er noget af det vigtigste at få, når man skal tabe sig. For at tabe fedtvævet og holde fast i muskelvævet, skal man nemlig have masser af proteiner, siger Lisa Bolting. 

Bliv inspireret
Derfor undrer hun sig også over, at raw food er blevet enormt populært blandt den gruppe, der går rigtig meget op i at spise sundt og være slanke. 

– Der er ikke noget galt i at spise raw food engang imellem. Og der er bestemt en god mulighed for at blive inspireret til nye måder at sammensætte grøntsager på og lade det bliver en del af de daglige kostvaner, så længe man ikke bliver fanatisk, siger Lisa Bolting.  

08 maj 2011

Forhistorisk myre var så stor som en fugl

Fossilet af en myre-dronning på størrelse med en fugl er fundet i sø-sedimenter i den amerikanske stat Wyoming. Opdagelsen er offentliggjort i det seneste nummer af Proceedings of the Royal Society.

Myrefossilet er 50 millioner år gammelt og stammer således fra den geologiske epoke der kaldes Eocæn.

Myre-fossilet repræsenterer én af største myrerslægter, man har fundet, og er af forskerne derfor blevet døbt "Titanomyrma lubei", som betyder Titan-myre.

Myrerne kravlede over polar-området

Lektor Lars Bjørn Vilhelmsen fra Zoologisk Museum i København fortæller, at den amerikanske kæmpemyre har haft danske fætre, der levede på samme tid, og at der for nogle år siden blev der fundet fossiler af kæmpemyrer i moleret ved Fur (se reference nedenfor).

»Kæmpemyrerne fra moleret levede på samme tid som den amerikanske kæmpemyre. Det eurasiatiske- og det amerikanske kontinent hang sammen over polarområdet i den Eocæne periode. Om det er den europæiske myre, der er immigreret til det amerikanske kontinent, eller omvendt, står stadig lidt uklart,« siger Lars Bjørn Vilhelmsen.

Lars Bjørn Vilhelmsen fortsætter:

»Denne myreslægt kræver et varmt klima og myren har under alle omstændigheder ikke kunne sprede sig under normale eocæne temperaturforhold. Udvandringen over polarområdet har kun kunne ske i et varmt klima, med en minimumstemperatur på omkring 8 grader celsius.«

Den Eocæne periode var karakteriseret af perioder med "hyperthermaler" – det vil sige korte perioder med hurtig global opvarmning – og Lars Bjørn Vilhelmsen mener, at det må være i disse perioder, at myren har set sit snit til at smutte over polarområdet.

Nulevende kæmpemyrer

»Den eneste nulevende myre der kommer op på størrelse med de Eocene kæmpemyrer, er den sydamerikanske hærmyre-dronning,« fortæller Lars Bjørn Vilhelmsen

»Men hærmyre-dronningen opnår kun den størrelse, når bagkroppen svulmer op, i forbindelse med at hun lægger æg. I normale perioder er hun ikke så stor.« 

Biolog og lektor Mogens Gissel Nielsen fra Aarhus Universitet oplyser, at den største myre herhjemme er en Herkules-myre-dronning, som kan blive op til 2,5 cm.

Herkules-myrerne findes på Bornholm, Nordsjælland og langs de nordlige jyske kyster.

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/forhistorisk-myre-var-sa-stor-som-en-fugl?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=66274a0e69-201105085_8_2011&utm_medium=email

07 maj 2011

Småbørn får lykkepiller

Små børn under fire år får antidepressiv medicin. Det chokerer ekspert i børnepsykiatri.

Børn helt ned i alderen nul til fire år får udskrevet recept på antidepressiv medicin.

Det skriver B.T. fredag.

I 2009 fik 16 børn op til fire år udskrevet en recept på antidepressiv medicin i Danmark, og det har været cirka samme antal årene før.

Tallene stammer fra Lægemiddelstyrelsens statistikregister, som indsamler oplysningerne fra landets apoteker og Statens Serum Institut.

En afmagtssituation

I USA har antidepressiver spillet en rolle i 54 selvmord og selvmordsforsøg blandt børn, og Torsten Schumann, overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Augustenborg, er målløs over, at småbørn behandles med antidepressiver - såkaldte SSRI-præparater.

"Jeg kan ikke forestille mig, at personer ved deres fulde fem giver behandling med SSRI-præparater til børn under syv år," siger Torsten Schumann til B.T.

"Det er et forsøg på at hjælpe forældre og børn i en afmagtssituation. Der er en opfattelse af, at det er for svært at henvise til børnepsykiatrien, og så griber man til receptblokken," siger Torsten Schumann.

Lægeformand efterlyser retningslinjer

Formand for Praktiserende Læger Henrik Dibbern giver Sundhedsstyrelsen en del af skylden.

"Der er al mulig grund til at være tilbageholdende med antidepressiver til børn. Desværre giver Sundhedsstyrelsen os ikke nogen præcise retningslinjer, hvis vi for eksempel ikke kan få børnene til en børnepsykiater, og hvordan skal vi så hjælpe børnene," spørger Henrik Dibbern.

http://fpn.dk/liv/born_unge/article2422273.ece

Umami – den femte smag

Selvom det klinger fremmed, ved vi i virkeligheden alle, hvad umami er.

Vi kan alle nikke med, når der bliver talt om sød, salt, surt og bitter. Men Umami – hvad er det nu lige, det betyder?

Er der noget med, at det er en ny smag? Nej, ny er den ikke.

Umami er japansk og betyder velsmag og essensen af det lækre.

Stammer fra Japan

Det er et ord, der er ved at finde indpas i Danmark, men begrebet kommer oprindeligt fra Japan, hvor man har brugt det gennem århundreder.

Ordet umami blev skabt i 1908, men udtrykket for velsmag er meget ældre.

Det fortæller Ole G. Mouritsen, dr. scient. og professor i biofysik ved Syddansk Universitet i Odense. Han har sammen med kokken Klavs Styrbæk, der gennem mere end tyve år har drevet Restaurant Kvægtorvet i Odense, netop udgivet bogen "Umami – gourmetaben & den femte smag".

Oplysning og opskrifter

Bogen handler om, hvad umami er, hvordan man fremelsker umami-smag under madlavningen, og hvorfor vi i det hele taget kan smage umami.

Bogen er et miks af kulturhistorie, videnskab, madlavning, ernæring og sundhed.

Derudover er der en række opskrifter på, hvordan man med meget simple midler kan skabe mad med mere velsmag – mere umami.

Alle jagter umami

»Jeg har lavet mad i mange år – men vi kokke ved ikke altid, hvorfor noget smager bedre end andet. Ole kan med sin videnskabelige baggrund fortælle, hvorfor maden smager godt,« siger Klavs Styrbæk og tilføjer, at det er enormt spændende, at videnskaben har accepteret og godkendt umami.

»Det er meget lettere at finde noget, når man ved, hvad man leder efter,« siger han.

Selvom det først er de seneste 10 år, at begrebet umami er kommet på danske læber, har vi til alle tider jagtet umami – bare uden at vide hvad det var.

Afmystificering

Det er netop en af bogens pointer – at afmystificere begrebet umami og sætte det ind i en sammenhæng som alle finder vedkommende, forklarer Ole G. Mouritsen.

»Vi kender det alle fra vores mødre eller bedsteforældres køkken. Deres sovs, frikadeller og supper smagte altid godt. De brugte umami uden at kende begrebet, eksempelvis ved at komme kartoffelvand i sovsen,« fortæller Klavs Styrbæk.

En tomat indeholder rigtig meget af det stof, som giver umami-smagen, et stof der hedder glutamat.

Glutamat er nøglen

Jo mere moden tomaten er, des mere glutamat indeholder den, forklarer Klavs Styrbæk.

Glutamat er et stof, der er i mange fødevarer, men de skal tilberedes for at smagen kommer frem.

Vi finder bl.a. glutamat i kød, supper, lufttørrede skinker, modne og tørre oste, eksempelvis blåskimmeloste og parmesan. I ærter, majs, makrel i tomat, fiske- og soyasovs. Disse produkter har altså umami-smag.

Umami kan redde alt

Bogens budskab er, at hvis man ved, hvad der skal til for at frembringe umami, kan man næsten altid redde en ret.

Man kan eksempelvis bruge blåskimmelost i sovsen i stedet for en bouillonterning.

»Sovsen vil ikke komme til at smage af blåskimmelost, men sovsens smag vil blive fremhævet. Det er nemlig det, umami gør,« siger Klavs Styrbæk.

Et lignende trick er, at man kan bruge ansjoser i sin dressing.

»Den giver velsmag – umami-smag. Og ingen vil gætte, at der er ansjoser i,« fortæller Klavs Styrbæk.

Umami slanker

Ud over at bruge den videnskabelige viden om umami til at få mere velsmag i sin mad kan umami også medvirke til en sundere livsstil, da umami regulerer vores appetit.

Man føler sig hurtigere mæt, hvis man spiser noget med umami, forklarer Ole G. Mouritsen.

»Det er fordi, at denne velsmag signalerer fylde i mavesækken. Maven siger, at der er kommet tilstrækkeligt med næring,« fortæller Ole G. Mouritsen.

Man har desuden brug for mindre sukker og salt, når man har umami i maden.

»Man kan eksempelvis tage det inderste fra tomater og lave det til en juice og komme det i, når man laver hjemmelavet is. På den måde behøver man ikke at tilsætte så meget sukker,« fortæller Ole G. Mouritsen og tilføjer, at isen ikke kommer til at smage af tomat.

http://fpn.dk/mad/article2422129.ece

06 maj 2011

Må naboen skyde din kat eller hund?



Ja, hvis han giver dig en advarsel først, må han gerne ifølge Mark- og Vejfredsloven.

Katte og hunde er danskernes foretrukne kæledyr, men på trods af populariteten føler mange mennesker sig i større eller mindre grad generet af dem. Hunde kan finde på at skide i naboens have, og katte færdes ofte, som det passer dem, graver i naboens blomsterbed, går på "toilet" i hans sandkasse eller hopper op på bilen og ridser køleren.

Skal holdes på egen grund

På trods af specielt kattens strejfende natur har katteejeren pligt til at holde katten på egen matrikel. Gør han ikke det, har naboen faktisk ret til at skyde katten, skriver boligejernes videnscenter, bolius.dk

Katte og hunde er omfattet af flere forskellige love og bekendtgørelser, men den eneste danske lov, der nævner noget om pligter i forbindelse med katte og hunde, er loven om Mark- og Vejfred, der er helt tilbage fra 1953.

Advarsel først

"I den står der, at du må godt indfange hunde og katte og få dem aflivet, hvis du inden for det sidste år har advaret ejeren om at holde sin hund på egen matrikel," siger dyrlæge Lotte Brink fra Dyrenes Beskyttelse til bolius.dk

Dyrenes Beskyttelse har længe arbejdet på at få afskaffet Mark- og Vejfredsloven, som, foreningen mener, er forældet i forhold til både omstrejfende hunde og katte.

http://fpn.dk/bolig/article2420876.ece

Nemt grovbrød (1 stort brød eller 2 mindre)

Ingredienser 25 g gær 5 dl lunkent vand 2 tsk salt 1 spsk honning eller sukker 2 spsk olie (f.eks. raps- eller olivenolie) 150 g havr...