29 april 2011

Lykke-paradoks: Lykkelige nationer har høje selvmordsrater

De lykkeligste lande og stater har paradoksalt nok nogle af de højeste selvmordsrater. Det gælder også for danskerne.

Ny engelsk forskning bekræfter en lidet kendt og et tilsyneladende gådefuldt faktum: mange "lykkelige" lande har usædvanligt høje selvmordsrater.

Lande som Canada, USA, Island, Irland og Schweiz scorer alle relativt højt, når der laves undersøgelser om befolkningens lykketilstand, mens de samtidig har de højeste selvmordsrater. Tendensen gælder også for verdens lykkeligste mennesker, som pt. har hjemme i Danmark.

I en ny undersøgelse med titlen Dark Contrasts: The Paradox of High Rates of Suicide in Happy Places, har en række forskere ved det engelske University of Warwick undersøgt sammenhængen mellem lykke og selvmord. Det er sket ved at lave en sammenligning af de forskellige amerikanske stater.

Stor forskel mellem staterne

En af grundene til, at man har valgt at sammenligne lykke og selvmordsrater på tværs af USAs stater, er, at kulturel baggrund, nationale institutioner, sprog og religion er forholdsvis konstant.

I undersøgelsen kom man frem til det samme resultat, som man tidligere har set ved at sammenligne forskellige lande.

I de amerikanske stater, hvor folk generelt var mest tilfredse med deres liv, fandtes også de højeste selvmordsrater.

For eksempel er staten Utah placeret som nummer ét på listen over folk, der er mest lykkelige, mens de samtidig har den niende højeste selvmordsrate.

Staten New York er derimod rangeret som nummer 45 i forhold til tilfredshed med tilværelsen, og havde samtidig den laveste selvmordsrate blandt alle stater.

Bedre at være ulykkelig blandt andre ulykkelige

Den lidt ulogiske sammenhæng mellem lykke og selvmord skal, ifølge forskerne, findes i den måde, mennesket er afhængigt af at sammenligne sig med sine medmennesker.

»Utilfredse mennesker i lykkelige omgivelser kan føle sig særligt hårdt behandlet af livet, når de møder modgang,« forklarer professor Andrew Oswald, fra University of Warwick i en pressemeddelse.

»Store kontraster kan opstå, hvis man rammes af depression blandt ellers lykkelige mennesker, og derfor øges risikoen for selvmord. Møder man derimod nedturen eller modgangen et sted, hvor ens medmennesker også er mere ulykkelige eller generelt har det hårdere, kan det være lettere at acceptere,« forklarer Oswald.

Den danske lykkeforsker Christian Bjørnskov, der er lektor ved Aarhus School of Business and Social Sciences, er enig i undersøgelsens konklusion.

God økonomi kan bidrage positivt til ens lykkefølelse, men det betyder samtidigt, at man har mere at tabe.

»Hvis man er succesfuld i Portugal, men oplever en nedtur, vil det ikke ramme så hårdt, fordi lykkeniveauet generelt er lavt der, og man ikke vil konstant vil være iblandt meget lykkelige mennesker,« forklarer Christian Bjørnskov.

»I Danmark har man i stedet en relativ høj gennemsnits lykketilstand, og derfor vil det føles utrolig hårdt, hvis man bliver ulykkelig blandt så lykkeligt et folkefærd,« forklarer Bjørnskov.

Mere forskning i ulykkelighed

Christian Bjørnskov har netop taget hul på et nyt projekt sammen med en taiwansk sociolog, hvor de skal undersøge det at være ulykkelig nærmere.

»I de seneste 15 år har fokus været på at undersøge lykke-begrebet, så nu er det på tide at vende fokus og se mere på ulykke. For noget tyder på, at der er en lille gruppe af ulykkelige mennesker, som ikke oplever en stigning i deres lykkeniveau, som det er tilfældet for den øvrige del af befolkningen, de sakker i stedet bagud,« siger Christian Bjørnskov.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/lykke-paradoks-lykkelige-nationer-har-hoje-selvmordsrater?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=ec25cd9029-201104294_29_2011&utm_medium=email



12 april 2011

Test: Endnu en Desire-succes

Størrelsen er blevet mindre, vægten lavere, men ydelsen ganske meget bedre hos HTC Desire S.

Når man kikker på de rå specifikationer, virker der umiddelbart ikke til at være stor forskel på den gamle HTC Desire og den helt nye Desire S.

Men virkeligheden er en anden. Jeg synes, designet er løftet enormt - man kan sige, at det er gået fra "nørd" til "design-perle".


Både fordi den ingen knapper har på fronten, men også fordi hovedparten af mobilen er udført i aluminium. Faktisk er rammen og en del af bagsiden skåret ud af ét stykke metal. Dette løfter udtrykket ganske markant.

Bedre menu - lettere betjening og nye genveje

Styresystemet i Desire S er det helt nye Android 2.3.3 Gingerbread, som i forhold til tidligere versioner er en tand mere stabilt og ikke mindst hurtigere.

Brugeroplevelsen er nu mere flydende og flottere. Ja, det hele virker en smule mere "færdigt". Dertil kommer en lang række forbedringer i brugerfladen HTC Sense.


F.eks. er programmenuen nu delt op i "alle", "ofte" og hentede programmer". Dette giver et
meget bedre overblik end på de tidligere HTC-telefoner.

Programmenuen har også fået "sider". Det vil sige, at når man scroller op/ned i listen, scrolles én hel side pr. gang. Men HTC mangler her at gøre det synligt, hvilken side man egentlig er på.


Gardinet i toppen har nu genveje til de senest anvendte programmer samt den nye fane "Hurtigindstillinger", hvor trådløst netværk, Bluetooth, gps m.v. kan aktiveres og deaktiveres... Genialt!


HTC Desire S har også adgang til onlinetjenesten HTCSense.com. Her kan mobilen fjernlåses, spores, og der laves backup af sms'er, kontaktpersoner m.v. Også flere baggrunde og temaer kan downloades den vej igennem.

Autoopdatering af indhold

En række af HTC's egne applikationer, f.eks. vejrudsigten og FriendStream, opdaterer på denne mobil indholdet automatisk, når de åbnes.

Det betyder, at man ikke længere skal vente, til vejret opdaterer en gang i timen, men at indholdet opleves som mere aktuelt, da de nye data hentes, når der er brug for dem.


Derudover er en række af HTC's widgets, rent grafisk, blevet noget flottere. Det ses blandt andet i "personer", "sms" og "kalender".

Hænger på sms

I forhold til den oprindelige Desire er der på Desire S dansk tastatur med æøå i sms- og beskeddelen, hvilket klart er en kæmpe fordel.

Det er også muligt at skifte til T9-tastatur-layout, som det kendes fra gamle taste-telefoner, og når mobilen lægges ned, kommer fuldskærmstastaturet frem.


Jeg oplever dog, at mobilen ikke altid er helt præcis på sms-skrivning. Det er som om, den hænger og ikke kan følge med, når det går stærkt. En genstart af mobilen løser til dels problemet.


Desire S har smartdial i opkaldsdelen og mulighed for at sende en sms med en standardtekst, når et opkald skal afvises. Desuden er lydkvaliteten under samtale ganske fin.

Hurtig internetadgang

Browseren, der i øvrigt også understøtter Adobe Flash, er ganske hurtig i vendingen. Selv store hjemmesider med meget indhold indlæses forholdsvist hurtigt. Men som det er tilfældet på konkurrerende mobiler, så bliver oplevelsen af nettet hurtigere og bedre ved at deaktivere Flash.

Zoom på sider sker ved multi-touch, og tekstindholdet skaleres fint til skærmens bredde, så man undgår at scrolle fra side til side. Men det er lidt ærgerligt, at det ikke er muligt at flytte websiden, mens man zoomer, sådan som det kendes fra f.eks. Google Nexus S og iPhone.


HTC har også på Desire S en markeringsfunktion, hvor det er let at skære en tekstdel ud fra en hjemmeside og enten kopiere den til senere brug eller dele indholdet via mail eller Facebook.


HTC Desire S kan også fungere som trådløst hotspot, så computere kan komme på internettet via netforbindelsen på Desire S.

Opdateret musikafspiller

På mange områder ligner musikafspilleren sig selv i forhold til HTC's tidligere modeller. Men også her er der et par nyskabelser.

Det er f.eks. muligt at søge musikvideoer på YouTube direkte fra musikafspilleren - en funktion som Sony Ericsson introducerede med Xperia X10 for cirka et år siden. Men det er nu stadig meget smart.


Når mobilen holdes horisontalt, skiftes til et lækkert coverflow, hvor ens album præsenteres på en mere fancy måde. Jeg savner dog muligheden for at hente albumcovers ned til de album og sange, hvor det mangler. I øvrigt en funktion HTC havde i HTC HD2-modellen.


Lydkvaliteten er godkendt, og det er lækkert, at man via equliazeren kan justere lydoplevelsen til ens personlige smag.

Forbedret videooptager og kamera

Kameraet i Desire S er kun på fem megapixels, men alligevel tager det nogle fine billeder, og fotolampen kan hjælpe en lille smule, hvis der er dårligt lys.

Kameraet byder også på en række muligheder for kreativ fotografering. F.eks. sort/hvid-billeder, sepia osv. Desuden sætter den gps-position på billederne, så man senere kan se, hvor det er taget (geo-tagging).


Men den største nyhed findes nok i videokameraet. Udover at det
endelig er lykkedes HTC at gengive en fornuftig lydkvalitet, så er der også indført touchfokus i videooptageren.

Det betyder, at man kan ændre afstanden til motivet og med bare ét tryk på skærmen stille skarpt igen. Dejligt endelig at få denne funktion, der hidtil kun har kunnet findes i iPhone.


Men billedgalleriet er desværre stadig ikke godt nok. Har du mange billeder på SD-kortet, så tager det virkelig lang tid at få dem indlæst, og når der bladres, opleves der irriterende grå bokse.

Batteri-sulten

Indimellem virker det som om, mobilen går i selvsving og bliver rigtig glad for at "spise" batteri. Ved den samme brug fra dag til dag oplever jeg nemlig store udsving i, hvor lang tids driftstid mobilen kan give.

Nogle dage kører den fra tidlig morgen til sen aften. Andre dage skal den have power tilført omkring først på aftenen.


Jeg er egentlig ikke blevet klog på, hvad der præcist sker, men jeg håber da på, at HTC får set på problemet inden for kort tid og udsendt en opdatering.

Hvad sker der i Android Marked?

HTC har i Desire S været inde og pille i applikationsbutikken Android Marked.

Nu er adgangen til de programmer, man selv har hentet, forsvundet. I stedet står der nu "HTC". Denne genvej åbner listen "HTC Recommends", hvor 99 pct. af indholdet er betalingsprogrammer - og hvor programmerne i øvrigt ikke er særligt gode. Ens egne programmer findes nu i Android Marked under "Menu" + "Programmer".

Konklusion: En værdig opfølger

HTC Desire S er bestemt en værdig opfølger til HTC Desire, selvom den har nogle småproblemer hist og her.

Men HTC viste med den originale Desire, at man tager opdateringer seriøst og gerne retter fejl undervejs. Derfor er jeg helt overbevist om, at Desire S bliver virkelig fin, når de første fejlrettelser begynder at rulle ud.

Som altid vil disse kunne hentes og installeres direkte på mobilen.

Karakteren for HTC Desire S ender lige nu på fem ud af seks stjerner.

http://fpn.dk/digitalt/mobil/article2397876.ece

10 april 2011

Voksne hjerner kan vokse hurtigt

Områder i voksnes hjerner kan vokse, hvis man tænker som et lille barn, viser forskning.

Måske er der håb for folk med udviklingsproblemer i hjernen.

Forskning fra University of Hong Kong viser, at områder af den voksne hjerne kan blive større efter bare få timers læring, skriver LiveScience.

"Vi er henrykte over resultatet, fordi vi tror, at det giver håb for voksne med udviklingsmæssige problemer i hjernen," siger Li-Hai Tan, kognitiv neurolog ved University of Hong Kong, til LiveScience.

Det har længe været kendt, at spædbørns hjerner udvikler sig meget på kort tid i takt med de mange nye indtryk, de bliver præsenteret for.

Men man troede ikke, at den voksne hjerne kunne ændre sig noget særligt.

Skulle lære nye ord

Forsøget gik ud på, at få voksne mennesker til at tænke som små børn.

Forskerne bad 19 testpersoner om at lære nye ord for to forskellige nuancer af grøn og to nuancer af blå.

Først lyttede testpersonerne til de nye ukendte navne for farverne, mens de så billeder af de forskellige farvenuancer. Derefter skulle de koble de rigtige navne og farver sammen.

Opgaverne forsøgte at efterligne den intense læringsproces, som små børn gennemgår.

Overraskende resultat

Efter fem sessioner på tre dage, i alt en time og 48 minutter, viste hjernescanninger, at områder i hjernen, der har med farvesyn og opfattelsesevne at gøre, var vokset.

"Vi var så overraskede, vi kunne slet ikke tro, at den voksne menneskelige hjernestruktur kunne ændres så hurtigt," siger Li-Hai Tan til LiveScience.

Det er endnu uvist om forandringerne i hjernen er permanente eller blot midlertidige. Desuden skal der forskes yderligere for at finde ud af, hvordan den nye viden kan udnyttes.

http://fpn.dk/liv/krop_valvare/article2396565.ece

04 april 2011

Sådan undgår du stress

For meget stress kan ødelægge din krop. Her er nogle genveje til ro i hverdagen.

Arbejde, familie, motion og venner - de fleste har en særdeles travl hverdag, som indimellem kan være svær at få til at hænge sammen uden, at man går til af stress.

"Når du hele tiden er stresset, bliver dine nerver udfordret, så selv små mængder stress kan til sidst føles helt overvældende," siger Henry Emmons, der er læge og forfatter til en bog om afslapning, til Health.com.

Derfor er det en god idé at lytte til sin krop, inden den bliver helt udkørt.

"Ofte ved folk ikke, at stress kan påvirke søvnkvaliteten. Selvom du sover i otte timer, får du måske ikke nok at den dybe søvn, så du stadig føler dig træt," siger Henry Emmons til Health.com.

Her er fem måder til at undgå stress og træthed.

1. Spis det rigtige

Det kan være fristende at spise slik og kager i løbet af en stresset dag, når trætheden melder sig. Men sørg i stedet for at spise nogle sunde snacks, så energien ikke slipper hurtigt op. Elizabeth Somer, der er diætist og har skrevet en bog om ernæring, foreslår, at man eksempelvis spiser jordbær med chokolade. Vitamin C, der findes i jordbær, reducerer mængden af frie stressradikaler i kroppen, mens det mørke chokolade dæmper stresshormonerne.

2. Skift fokus

Stress kan betyde, at man bliver uproduktiv og mentalt fraværende. Her råder Henry Emmons til, at man sætter sig ned et roligt sted og fokuserer på den stol, man sidder på. Herefter skal man tage nogle dybe indåndinger ved at inhalere på fire sekunder, holde vejret i to og puste ud på syv sekunder. Det kan hjælpe på at dulme nerverne og finde ro igen.

3. Dyrk motion

At fravælge motion i den travle hverdag er bestemt ikke en god idé. Faktisk kan motion være med til at forebygge stress. Henry Emmons anbefaler, at man går en tur op og ned ad trapperne på kontoret og sørger for at dyrke den motion i fritiden, man har lyst til. Hør også gerne noget musik imens, som du nyder og kan slappe af til.

4. Brug tid på vennerne

Det er vigtigt at tage sig tid til at dyrke vennerne og nyde nogle hyggelige stunder med dem. Når vi er glade, pumper vores krop oxytocin ud - som også kaldes kramme-hormonet - og det kan gøre os mere rolige.

Henry Emmons anbefaler derfor, at vi bruger tid på vores venner og andre ting, der kan gøre os glade, så vores krop frigiver krammehormonet.

5. Gør dig klar til nattesøvn

Har du mange bekymringer, som flyver rundt i hovedet inden sengetid? Så tag en kuglepen og et stykke papir, så du kan få skrevet alle de negative tanker og bekymringer ned. Du kan også skrive en huskeliste, hvis du spekulerer på alle de ting, du skal nå dagen efter.

Det anbefaler Sue Patton Thoele, der er psykoterapeut, og som har skrevet bogen "The Mindful Woman".

Den øvelse får dig til at slappe af og får tankerne ud af hovedet, så du kan slappe af og sove trygt.


http://fpn.dk/liv/krop_valvare/article2381309.ece

02 april 2011

Fem apps til den eksotiske ferie

Brug mobilen, når du skal ud på en længere eksotisk rejse, for der er mange nyttige apps.

World Customs & Cultures – iPhone, gratis

En rigtig nyttig app til backpacking-ferien igennem Europa.

Her kan du få mange gode ting at vide om det land, du befinder dig i, såsom kommunikationsformer, måder at hilse på, uskrevne regler om opførsel, tabuer, love og regler o.s.v.

App'en indeholder også en gps, så du meget nemmere kan finde frem til info omkring det pågældende land og ikke skal bladre en hel masse sider igennem med 165 forskellige lande.

Der findes ikke en egentlig søgefunktion i programmet – det kunne der nok godt rettes op på. Men ellers ganske anvendelig.

Total Hotspot –til iPhone og Android, gratis

Meget handy app, hvis du gerne vil vide, hvor det nærmeste gratis WiFi er.

Så har du mulighed for at være online på rejsen, når du har brug for det – uden at komme hjem til en styg telefonregning.

Den giver dig dog ikke kun gratis WiFi-muligheder. Du får anvist alle steder, der overhovedet er internetadgang, gratis eller ej!

A Flashlight – iPhone og Android, gratis

Uundværlig og praktisk, en lommelygte i mobilen.

Så behøver du ikke at bekymre dig om at have lommelygte og batterier med i tasken, når du lige pludselig befinder dig et mørkt, mørkt sted.

Men selvfølgelig ikke så anvendelig, hvis der ikke er strøm på mobilen - så husk lige opladeren.

Survival Guide – Android, gratis

US Army giver dig her en meget lang liste, hele 23 kapitler, med gode råd om alt lige fra slangebid til overlevelse i ørkenen uden vand i sigte.

Der er også et kapitel om det psykologiske aspekt ved at befinde sig i en farlig og livstruende situation, og hvordan man kan forberede sig på sin farefulde færd.

Faktisk bare meget interessant læsning i det hele taget – man ved jo aldrig, hvad der lurer derude!

Translater – iPhone og Android, gratis

Super brugbar app, som kan hjælpe dig ud af de værste pinligheder og misforståelser. Eller hvis du for eksempel har brug for at få oversat et menukort, så du kan være sikker på, at det ikke er stegte biller, du bestiller.

Du får både voicetranslater og en "almindelig" translater, hvor du skal skrive teksten, du vil have oversat.

Rart med begge dele, da udtalen skal være ret så nøjagtig, hvis du vil være sikker på at få den korrekte oversættelse.

Egentligt også meget sjov bare at sidde og lege lidt med.

http://fpn.dk/digitalt/mobil/article2385377.ece

USA overvejer at annektere Grønland: Trumps dristige udmelding!

USA overvejer at annektere Grønland: Trumps dristige udmelding under pressemøde med NATO-chef Mark Rutte I en tid hvor geopolitik og interna...